Bakliyat Kodlama Makinası sayesinde ambalajların üzerlerine içlerindeki ürünün üretim tarihi, tavsiye edilen son tüketim tarihi gibi veriler kodlanabilmektedir. Bu kodlama işleminin yapılıyor olması sayesinde ürünün nerede bulunduğu, ürünün kaç adet bulunduğu, son tüketim tarihi geçmiş ürün sayısı gibi veriler kodların destelendiği arayüz aracılığıyla kolay şekilde takip edilebilmektedir. Bu sistemin sayesinde ürünün üretiminden tüketimine kadar uzanan yolculuğun her aşamasında takip edilmesi oldukça kolaylaşmak olmaktadır.
Kodlama Nasıl Yapılır?
Bakliyat kodlama makinası ile üretilmiş olan barkodlar ürünlerin ambalajları üzerine seri numarası, lot ve parti numarası gibi verilerin kodlanmasına imkan tanımaktadır. Bu kodlamaların bilgisayar ortamında liste halinde sunulması ile sistem üzerinden ürünler üretim bandından tüketici kişiye ulaşana kadar her an takip edilebilmektedir. Ambalaj kodlama sayesinde ürünlerin üretim yeri yer, dağıtım bölgsie, üretim seri numarası ve parti numarasına ulaşmak için ekstra çaba sarfetmesine ihtiyaç kalmamaktadır. Bu sayede ürünlerin hem üretici hem de tüketici tarafından kolay şekilde denetlenmesine imkan vermektedir. Barkod sistemi sayesinde üreticiler; ürünlerinin fabrikadan ayrıldığı andan, hangi araçla nereye götürüldüğüne, ürünlerin nerede depolandığından, son tüketme tarihlerinin geçip geçmediğine varana kadar tüm özelliklerini takip edebilmektedir. Tüketici ise satın almakta olduğu ürünün hangi üretici tarafından nerede ve ne zaman imal edildiğine, son kullanma tarihinden paketleme tarihine kadar ihtiyaç duyduğu her türlü bilgiye ulaşabilmektedir.
Üretici İçin Bakliyat Kodlama Makinası Avantajları
Üreticiler, bakliyat kodlama makinası ile kodlanmakta olan barkodlar ile işaretlenmekte olan ürünlerin niteliği ve niceliği hakkında daha kolay bir şekilde inceleme yapabilmekte ve bunun neticesi olarak ürünlerin kusurlarını belirleyerek bunları düzeltebilmektedir. Üreticilerin bu kapsamda ürünlerin imalat ve dağıtım aşamalarında oluşabilecek insan hatalarını kontrol edebiliyor olması bu hataların oranını düşürmekle birlikte tüketim yapan kişilere daha kaliteli ürün sunabilmesini sağlamaktadır. Barkod yardımıyla işaretlenen ürünlerin bilgisayar sistemine girilmesinin ardından ürünlerin yanına gitmeye gerek duyulmadan takip edilebilmektedir. Ürün hakkında veri tutulmasını kolaylaştıran kodlama uygulamaları ürünün hangi bölgede daha çok tercih edildiği bilgisine fiziksel olarak erişme zorluğu gereksinimini de ortadan kaldırarak bilgiye ulaşımı kolaylaştırmaktadır.
Tüketici İçin Bakliyat Kodlama Makinası Avantajları
Bakliyat kodlama makinası ile tüketim yapan kişilerin satın alım yaptıkları ürünün ne zaman ve nerede üretildiği verisine ulaşmaları için tek bir bakışları yeterlidir. Eş zamanda tüketim yapan kişi hatalı veya tüketme tarihi geçmiş bir ürün ile karşılaştığı zaman üretim yapan kişiye oldukça kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmektedir. Tüketim yapan kişiler lazer markalama sistemi sayede satın alım yapılan ürünü direkt denetleme imkanına sahip olabilmekte ve üretici ile görüşerek sorunlarına çözüm sağlayabilmektedir. Tüketim yapan kişilerin tüketim yapılan ürüne hızlı ve rahat bir şekilde denetim yapabilmesi, üreticilerin üzerinde ürünlerin sorunsuz ve kaliteli olarak üretmesi ve hatalı ürünlerin denetimini sağlayarak gerekirse piyasadan toplatılması yönünde baskı kurmaktadır. Barkod sistemlerinin yaratmış olduğu bu denetim zinciri sayesinde tüketim yapan kişiler aynı birim fiyatı ödeyerek çok daha kaliteli ürünlere ulaşabilme olanağını elde etmiştir.
Bakliyat Kodlama İle Kolay Denetim
Ürünlerin üretim yapıldıktan sonra tüketim yapan kişiler ile buluştuğu ana kadar birden fazla kez yer değiştirmesi, taşınması gereklidir. Ayrı olarak ürünün tüketim yapan kişiyle buluştuğu ana dek pek çok aşamadan geçmesi gereklidir. Bu aşamalar içerisinden en önemlilerinden birisi de kalite kontrol testleridir. Bu testler yapılırken problem tespit edilen ürünün üretim yapıldığı bant dahilinde çıkış yapan ürünlerin de hata payının yüksek olduğu bilinen bir gerçektir. Barkod kodlama sistemi sayesinde aynı banttan çıkış yapan ürünler rahat şekilde belirlenebilme olanağına sahip olmuştur. Ürünlerin hangi üretim aşamalarında sorun yaşamış olduğu bakliyat kodlama makinası ile yaratılan barkodlar sayesinde kolay şekilde belirlenebilme olanağına sahip olmuştur. Ürünlerin nakliye işlemi sırasında da üretim yapan kişinin, ürününün hangi araçla nereye götürüldüğünün denetlenmesi yine barkod kodlama sistemleri sayesinde oldukça kolay bir hale gelmiştir.