Bakliyat kodlama, Zanasi ink-jet makinesiyle ambalaj üzerine içindeki ürünün üretme tarihi, tavsiye edilen son tüketme tarihi gibi verilen kodlanması işlenmesidir. Kodlama işlemi sayesinde ürünlerin nerede bulunuyor olduğu, ürünlerden kaç adet bulunuyor olduğu, depolanmakta olan son tüketme tarihi geçmiş bir ürünün bulunuyor olup bulunmuyor olduğu sistem kullanımıyla anlaşılabilmesi mümkün hale gelmiştir. Ürünün üretim aşamasında başlayıp tüketim aşamasında son bulan yolculuğunun her işlem aşamasında pratik bir kontrol mekanizma sistemi oluşturmuş olduğu söylenebilmektedir.
Teknolojinin gelişimi ile ortaya çıkan kutu kodlama sistemleri ambalajın üretim işlemi, dağıtım işlemi, depolanma işlemi ve kontrol edilmesi gibi işlemler kolayca denetlenebilir hale gelmiştir. Bu sayede tüketim yapan kişi ürün üretimini yapan kişi hakkında kolaylıkla veri sahibi olabilmekte ve bu sayede söz konusu ürün ile ilgili herhangi bir sorun ile karşılaşmış olduğunda çözümü bulmakta zorlanmamaktadır.
Kodlama İşlemi
Bakliyat markalama sistemleri ürün üretim hattında seri numarası, lot ve parti numarası gibi özelliklerin ürün ambalajına işlenmesine (kodlanmasına) olanak vermektedir. Bu kodlama işlemlerinin bir havuzda içerisinde toplanıyor olması ile bu sistem aracılığıyla ürünleri üretim bandından tüketim yapan kişiye ulaşana kadar her aşamada takip edilebilmektedir.
Ambalaj kodlama sistemleri söz konusu ürün ile ilgili üretim yapılan yer, dağıtım yapılan bölge, ürünün üretim seri numarası ve parti numarasına erişmeyi ulaşılabilir ve kolay bir hale getirmektedir. Bu sayede hem üretim yapan kişi hem de tüketim yapan kişi bahsi geçen ürünü kolay bir şekilde denetleyebilme olanağına sahip olmuştur. Örnek olarak üretim yapan kişi bahsi geçen ürün fabrikadan çıkış yaptığı andan itibaren hangi araçla nereye götürüldüğü, nerede depolandığı gibi verileri takip edebilir. Ve tüketim yapan kişi son kullanma tarihi geçmiş bir ürünle karşı karşıya geldiğinde bahsi geçen ürünün hangi üretici tarafından, nerede imal edildiği verisini elde ederek, olası mağduriyetinin giderilmesi adına talepte bulunabilme olanağına sahip olmuştur.
Üretici İçin Kodlamanın Avantajları
Üretici, bakliyat kodlama uygulamasıyla kodlama işlemi yapılan ürünlerin niteliği ve niceliği ile ilgili daha kolay şeşkilde inceleme gerçekleştirebilir. Sounç itibariyle üretim adına iyileşme sağlayacak adımlar atılabilmektedir. Üretim yapan kişi ürünü denetlerken meydana gelebilecek insan hatası oranını minimum orana çekebilmesi tüketim yapan kişiye daha tüketilebilir ürün sunulmasına imkan vermektedir. Ambalaj kodlama sistemi ile barkod aracılığı ile işaretleme yapılan ürünler terminal uygulamalar ile bilgisayar veritabanına aktarıldıktan sonra ürünün fiziksel olarak yanında olmaya gerek kalmadan her aşamada takip edilebilip bilgi alınabilmektedir.
Ürünün niteliği ve niceliği adına istatistik tutuluyor olması ve ürünlerin hangi bölgede daha çok tercih ediliyor olduğu verisine yerinde inceleme yapmaya gerek kalmadan olanak sağlayan ambalaj kodlama sistemleri üretim yapan kişilerin ürün denetimini kolay bir şekilde yapabiliyor olmasına olanak sağlamaktadır.
Tüketici İçin Kodlamanın Avantajları
Bakliyat kodlama sistemi ile birlikte tüketim yapan kişiler tüketim yaptıkları ürünlerin ne zaman ve nerede üretildiğine dair verilere kolay bir şekilde ulaşabilme imkanına sahip olmuşlardır. Tüketim yapan kişiler problemli üretimi yapılmış veya tavsiye edilen tüketme tarihi geçmiş bir ürün ile ilgili sorun yaşadığında üretim yapan kişilere hızlıca ulaşabiliyor olmaktır. Tüketim yapan kişi bu sayede kullanıyor olduğu ürünü direkt olarak denetliyor olma imkanına sahip olmakta ve üretim yapan kişiyle doğrudan iletişime geçerek sorunlarını çözebilmektedir.